Hebben zwaardere kinderen echt plattere voeten?

In het afgelopen decennium werden verschillende onderzoeken gedaan naar overwicht als oorzaak van platvoeten bij kinderen. De logische aanname, dat zwaardere kinderen plattere voeten hebben, wordt door vele onderzoeken ondersteund:

Jaar

Auteur

Leeftijd

Groeps-grootte

Meetmethode

Relatie tussen BMI en platvoeten

2001

Dowling, Australië

8-9

26

Voetafdrukken, drukmat

Ja

2006

Pfeiffer, VS

3-6

835

Scanner, achterzijde voet

Ja

2006

Mickle, Australië

4-5

38

Voetafdrukken, vetkussen onder de voet

Ja

2007

Morrison, Verenigd Koninkrijk

9-12

200

Voetafmetingen

Ja

2008

Mauch, Duitsland

2-14

2887

Scanner

Ja

2009

Villarroya, Spanje

9-16.5

58

Voetafdrukken, röntgenfoto

Ja

2009

Chen, Taiwan

5-13

1024

Voetafdrukken, 3D scan

Ja

2010

Chang, Taiwan

7-12

2083

Voetafdrukken

Ja

2011

Evans, Australië

7-10

140

FPI-6

Nee

2013

Wozniacka, Polen

3-13

1115

Scanner

Ja

2013

Jimemez-Ormeno, Spanje

6-12

1032

3D weergave

Ja

Het onderzoek van Evans en Karimi vond, in tegenstelling tot vele andere studies, geen relatie tussen platvoeten en overgewicht bij kinderen.

Het onderzoek

Voor hun onderzoek hebben Evans en Karimi gebruik gemaakt van de data die is verzameld in 5 van de bovengenoemde onderzoeken. Het gaat hier om het FPI-6 (Foot posture index) en BMI van 728 gezonde kinderen in de leeftijdscategorie 3-15 jaar. Drie FPI-6 scores werden bepaald om het niveau van platvoeten te definiëren.

  • FPI-6 ≥ 6
  • FPI-6 ≥ 8
  • FPI-6 ≥ 10

Hoe hoger het getal, hoe erger de platvoet.

Bevindingen

Binnen de testgroep van 728 kinderen werd in 40% van de gevallen platvoeten geconstateerd (FPI-6 van 6 of hoger), 60% had geen platvoeten. Van de 40% kinderen waarbij platvoeten werden geconstateerd, had 20% een FPI-6 van 8 of hoger en 5% een FPI van 10 of hoger. Hoewel 37% van de gehele testgroep overgewicht had, werd bij slechts 10% van de testgroep platvoeten geconstateerd.

Conclusie

Het onderzoek heeft, in contrast tot eerder gedane onderzoeken, geen relatie gevonden tussen een hoog BMI en platvoeten bij kinderen. Deze bevindingen zetten vraagtekens bij de bezorgdheid over platvoeten bij kinderen met een te hoog BMI.

Bron: Evans en Karimi - 2015

Meer informatie

Wilt u meer weten over platvoeten bij kinderen? Op de website van onze partner dr. Bella van Dalen wordt deze voetklacht verder uitgelicht. Ga naar voetenenkelklacht.nl of klik op de onderstaande knop!

Ga naar voetenenkelklacht.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings