Aanhoudende blessures tijdens het wandelen

Het gebeurt soms, een blessure opgelopen tijdens het wandelen. Je denkt dat het probleem in de schoenen zit of iets anders en dat je misschien gebaat bent bij steunzolen. Dat kan, maar vaak is er nog iets anders aan de hand.

We lopen heel wat af en allemaal op onze eigen manier, om er maar een paar te noemen:

  • Het dagelijkse blokje om;
  • Weekend wandeling;
  • De hond uitlaten;
  • Lunchwandeling;
  • Lange afstandswandeling;
  • Wandelvakantie;
  • Vierdaagse.

Wandelen is een populaire bezigheid. Veel mensen wandelen om aan voldoende beweging te komen, om van de natuur te genieten of om en sportieve prestatie neer te zetten. De een loopt in het weekend een blokje om. De ander laat dagelijks een aantal keren de hond uit en een volgende loopt lange afstandswandelingen zoals de vierdaagse van Nijmegen of gaat op wandelvakantie. Wandelen staat bekend als laagdrempelig en met een geringe kans op blessures. Maar er zijn toch blessures ontstaan, wat nu?

Wandeltechniek

Compensatiebeweging in de heupen

De wandeltechniek speelt een belangrijke een rol bij het (kunnen) ontstaan van o.a. voet en onderbeenklachten. We staan er niet bij stil maar hoe we lopen of wandelen is soms mede de oorzaak van onze klachten aan voeten, onderbenen maar ook knieën, heup en lage rug. Velen van ons lopen met te grote paslengte zeker als de (wandel)partner veel langer is dan jij zelf. Hierdoor ga je compensatie bewegingen maken o.a. in de heupen maar ook elders.

Loop- of bewegingsanalyse

Om een andere wandel- of looptechniek aan te leren moet je eerst weten hoe je loopt. Dit kan door video-opnames en -analyse om te achterhalen wat je kunt verbeteren. Hiervoor kan een loopband met camera opstelling gebruikt worden maar het kan ook simpel met een IPad of smartphone met de juiste app techniek.

Je kunt je voorstellen dat een loopbandopstelling met camera’s opnames van verschillende zijden de beste resultaten oplevert. Vervolgens maken we een analyse uit alle hoekmetingen van bewegingsuitslagen zoals benen en voeten maar ook de heupen en rug. Alles kan je terugzien op het computerscherm om het te verduidelijken, maar nog belangrijker, je zelf zien lopen.

Behandelplan

Om je looptechniek te verbeteren moet je eerst weten wat er gebeurt en we geven je instructies om een betere looptechniek aan te leren. Dit kan bestaan uit voetentraining, looptraining maar ook balanstraining.

Vervolgens kost het tijd. Als je al je hele leven op een bepaalde manier loopt kost het ook tijd of iets af te leren en weer iets nieuws aan te leren en je eigen te maken. Je kan je voorstellen dat dit tijd kost. Tijd, inspanning en geduld maar de beloning is er naar, pijnvrij kunnen lopen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings