Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Laura

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

Zijn voeten trainbaar?

Casus: kind 13 jaar met soepele platvoet

Naast mijn podologie praktijk (Podozorg Peize) run ik inmiddels alweer 12 jaar samen met mijn vrouw een fysiotherapie praktijk. We leren veel van elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en hebben het vaak over voettrainingen.

In 2016 kwam een 13 jarige jongen met zijn moeder in mijn praktijk. De jongen was behoorlijk in de groei en had last van pijnklachten rondom zijn hiel. Rennen bij de gymles gaf de meeste pijnklachten.

Tijdens onderzoek viel het mij op, dat zijn voeten forse hypermobiliteit hadden. Zijn hielbenen stonden behoorlijk naar binnen weggezakt (valgus hiel) en had mediale voetbogen die niet misstaan bij een potje limbodansen. Moeder gaf aan, dat zij ook dergelijk voeten heeft en dat platvoeten in de familie zit.

Kind 13 jaar met soepele platvoet

Wanneer de jongen op zijn tenen ging staan, zag je zijn hielbeen weer terug kantelen naar een varusstand. Dit is een zeer belangrijk verschil tussen een soepele of een rigide platvoet en het vraagt om een verschillende aanpak.

Gedurende het onderzoek heb ik de jongen en zijn moeder uitleg gegeven over het belang en activatie van voetspieren. Met kleine aanwijzingen en oefeningen kon de jongen al aardig zijn mediale voetboog en valgus hiel verbeteren. Eerste reactie van de jongen: Best lastig en erg vermoeiend om te doen. Voor zijn klacht heb ik een paar steunzolen gemaakt en als huiswerk voetoefeningen meegegeven met nadruk op stand, stabiliteit en kracht.

Vorige maand was de jongen na drie jaar zonder noemenswaardige klachten weer bij mij in de praktijk met de vraag of hij nieuwe steunzolen kon laten aanmeten. De jongen is inmiddels 16 jaar met voeten die 2 maten groter zijn en nog steeds zo soepel als bosje elastieken.

Tot mij grote verbijstering stond de jongen met zijn voeten kaarsrecht op mijn voetspiegel.

“Hou jij mij voor de gek?”, floepte uit mijn mond. “Hoezo?”, zei hij. “Ga eens limbodansen met je voeten?”, vroeg ik. “Hoe dan?”, riep hij terug. Ik was in euforie, hij heeft zijn huiswerk gedaan, voettraining werkt!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.