Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Maaike

“Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

Voetklachten door overbelasting

Té hard, té snel of té veel

Veel sportblessures vallen onder de categorie overbelasting. Overbelasting in sport heeft vaak te maken met dat je in een té snel tempo bent gestart, té hard bent gegaan, of dat je té veel hebt gedaan in een té korte tijd. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want in de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een antwoord te geven op de vraag wat nu de oorzaak was. Vaak heeft het te maken met de mate waarin het lichaam belastbaar is in relatie tot de sportbelasting.

Overbelasting

Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen, gewrichtskapsels, banden en botten. Door het lichaam te belasten wordt het uithoudingsvermogen, kracht, sterkte en trekvastheid van het bewegingsapparaat aangepast aan het gemiddelde activiteitenniveau. Bij overbelasting is de kracht of intensiviteit op bijvoorbeeld een gewricht of spier te groot geweest. Vaak ontstaan er dan klein scheurtjes in het weefsel met als kenmerken pijn, stijfheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Overbelasting komt zowel bij beginnende als bij goed getrainde sporters voor.

Herstel

Na een korte rustperiode is het bij overbelasting van belang dat er gedoseerd functioneel getraind wordt om de scheurtjes optimaal te herstellen. Het is echter van belang om de belastbaarheid op dat moment niet te overschrijden. Dit omdat bijvoorbeeld de banden van een gewricht tot enkele maanden nodig hebben voor herstel en een pees na negen maanden nog maar slechts 75% van zijn oorspronkelijke treksterkte heeft. Overbelasting op al deze reeds overbelaste lichaamsdelen kan leiden tot een chronische reactie met een vertraagd herstel of zelf aanpassingen waardoor functioneel herstel niet meer mogelijk is en je niet meer terugkomt op het oude niveau.

Bij het lichamelijk onderzoek naar overbelasting blessures kan geconcludeerd worden dat de stand van de voeten, enkels of knieën de klachten beïnvloeden of in stand houden. Mogelijk gaf dit voor de blessure geen problemen. Maar als een deel van het bewegingsapparaat minder belastbaar is dan kan al een kleine scheefstand van het lichaam tijdens het gaan en staan net te veel zijn en te veel trekkrachten of druk geven.

Een steunzool kan helpen bij het herstel door middel van correctie of ondersteuning aan de voet te bieden, waardoor trekkrachten en druk van het lichaam beter uitgelijnd zijn.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten door overbelasting? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen:

  • de Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
  • Kamminga, T. H. (2011). De nieuwe warming-up. Tirion Sport, Utrecht.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.