“De PES Plano”

Regelmatig zie ik bezorgde ouders met kinderen die platvoeten hebben. Ouders hebben het beste met hun kind voor en vragen zich af of dit “normaal is”?

Wat is er aan de hand?

Baby’s beginnen wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn, met lopen en hebben O benen. Op vier jarige leeftijd krijgen ze X benen met de daarbij behorende platvoet.

Platvoeten bij kinderen

Ik vertel ouders dat kinderen op 16 jarige leeftijd volgroeid zijn. Tot die tijd zijn de botten van kinderen bezig met een proces van kraakbeen naar volledige verbening. In die periode bepaalt vorm de beweging en beweging de vorm.

In de meeste gevallen wordt tot de 12 jarige leeftijd een controlerend afwachtende houding aangenomen. Dit om het lichaam de kans te geven te corrigeren.

Platvoeten bij kinderen

Er zijn twee type platvoeten

De soepele platvoet

Dit is een voet waarbij, wanneer het kind op de tenen gaat staan en wanneer bij het kind in stand de Hallux (grote teen) in dorsaal flexie(buigen van de teen) wordt getrokken en de mediale voetboog zich opricht.

De stugge of rigide platvoet

Dit is een voet waarbij boven beschreven acties geen oprichting van de mediale voetboog tot gevolg heeft.

Wanneer moet er actie ondernomen worden?

Ingrijpen in dit natuurlijke proces is noodzakelijk wanneer er sprake is van:

  • Aanhoudende pijnklachten in voeten, enkel, knie, heup of rug
  • Vermoeid gevoel in voeten en enkels
  • Extreem slijtpatroon in de schoenen
  • Er sprake is van spierzwakte
  • Er sprake is van instabiliteit in het enkelgewricht
  • Er sprake is van een afwijkende stand van het hielbeen(forse naar binnen kanteling)

Wanneer er sprake is van één van bovengenoemde oorzaken dan wordt er na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een therapieplan, een paar binnenzolen gemaakt. Dit indien nodig vergezeld van spierversterkende oefeningen.

Vind een Podozorg praktijk

Wanneer u uw zoon of dochter in deze voorbeelden herkend schroom niet en maak een afspraak bij een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling