Over enkelklachten

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een pijnlijke enkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in traumatisch en niet-traumatisch, kortom is er (recentelijk) een ongeluk gebeurd. Wellicht het meest bekende ongeluk van de enkel is het verzwikken ofwel “inversie trauma”. Waarbij de structuren aan buitenzijde (lateraal) van de enkel opgerekt worden en mogelijk beschadigingen. Andersom kan ook, een “eversie-trauma”, maar dit ongeluk komt minder vaak voor.

In dit artikel

In dit artikel leest u over een aantal structuren die beschadigd kunnen raken bij een inversie-trauma, de bijhorende symptomen en eventuele behandeling(en).

Hieronder een aantal structuren die beschadigd kunnen raken bij een inversie-trauma, de bijhorende symptomen en eventuele behandeling(en).

Verschillende structuren

Aan de buitenzijde van enkel bestaan drie enkelbanden (ligamenten), meestal beschadigt ‘de voorste’ van deze drie bij een inversie-trauma. Ook kunnen er blessures ontstaan van de pezen aan de buitenzijde van de enkel, de peroneuspezen. Deze worden opgerekt door de verzwikking, waarbij meestal kleine scheurtjes (micro-ruptuurtjes), maar soms ook grotere scheuren (rupturen) ontstaan. Regelmatig gaan blessures van enkelbanden en pezen samen.

Gescheurde peroneuspees
Blessure van de pezen aan de buitenzijde van de enkel, de peroneuspezen.

Tijdens ongelukken met grotere impact kan bot en/of kraakbeen beschadigen, zoals een barstje, een breuk of kleine stukjes van bot kunnen losraken. Als er kleine stukjes bot en kraakbeen loslaten binnen het gewricht, worden dit ook wel “gewrichtsmuisjes” genoemd. Het is ook mogelijk dat een stukje bot afscheurt ter plaatse van de aanhechting van pees of enkelband, dit wordt een “avulsie-fractuur’ genoemd.

Gevolgen en symptomen van enkelklachten

Instabiele enkel

Een ingescheurde of volledig gescheurde enkelband kenmerkt zich meestal door een (snel ontstane) zwelling gepaard met een bloeduitstorting. Na letsel van enkelbanden en pezen kan een instabiele enkel ontstaan. Regelmatig genoemde klachten zijn:

  • Problemen en pijn tijdens het lopen op oneffen terrein (bos, aflopende stoep).
  • Het is moeilijk en/of pijnlijk om op één been te staan.

Slotklachten van de enkel (enkel op slot)

Losse stukjes bot of kraakbeen kunnen slotverschijnselen veroorzaken, hierbij schiet het enkel gewricht plotseling “op slot” en kan het niet of nauwelijks bewogen worden. Deze slotklachten kunnen ook plotseling weer opheffen. Het op slot schieten kan gepaard gaan met felle steken.

Soms kan men een blokkering zelf opheffen door de enkel op een bepaalde manier te bewegen. Zodra het losse stukje bot of kraakbeek is teruggeschoten, kan de enkel weer normaal bewegen.

Enkelslijtage

De symptomen van kraakbeenbeschadigingen verschillen per persoon. Mogelijke symptomen zijn startklachten in de ochtend of tijdens het begin van bewegen, pijn in rust en een gezwollen gewricht. Op langer termijn kan schade van het kraakbeen resulteren in (artrose).

Behandeling van enkelklachten

Het is belangrijk om te beoordelen wat er beschadigd is en in welke ernst, maar ook in welke mate er beperkingen zijn. Doorgaans wordt een letsel van enkelbanden en pezen niet-operatief behandeld en speelt fysiotherapie een belangrijke rol. Daarnaast kunnen de volgende behandelingen een toegevoegde waarde bieden:

Grotere rupturen van pezen kunnen eventueel wel operatief behandeld worden.

Oefeningen om klachten bij een instabiele enkel te verminderen

Bij een instabiele enkel kunnen uw enkelbanden hun werk niet meer goed doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn. In deze video laten wij u zien hoe u door middel van oefeningen het herstel van de enkelbanden bevorderd.

Lees meer over de oefeningen

Voor kraakbeenbeschadigingen bestaan verschillende operatieve en niet-operatieve behandelingen. Niet operatief door middel van medicijnen en injecties. Operatief is het mogelijk kraakbeendefecten “aan te prikken”, verder kan het gewricht worden schoongemaakt, vervangen door een kunstgewricht of desnoods worden vastgezet. Ook in deze gevallen kunnen therapiezolen, schoeisel, tapen en/of een brace pijnklachten en beperkingen verminderen.

Heeft u een pijnlijke enkel?

Zijn de bovenstaande enkelklachten herkenbaar? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu