Wat is kramp?

Krampen vinden plaats in een spier. Een spier bestaat uit allemaal vezels die in- en uit elkaar kunnen schuiven. Als de vezels in elkaar schuiven wordt een spier korter en trekt samen, dit is dus aanspannen. Wanneer de vezels uit elkaar schuiven verlengt de spier zich weer. Bij kramp schuiven alle spiervezels in elkaar en ontspannen niet meer.

Hoe ontstaat kramp in de voeten?

Krampen kunnen ontstaan door overbelasting van een spier. Bijvoorbeeld door een voetstandafwijking, waardoor de belasting op voetspieren te hoog is. Of het dragen van ongeschikt (sport)schoeisel. De bloedtoevoer naar spieren kan hierdoor verstoord raken waardoor er een zuurstoftekort in de spieren ontstaat. Ook door het uitoefenen van sport kunnen spieren uitgeput raken en kramp veroorzaken, want door transpireren kan een tekort aan mineralen ontstaan zoals natrium, kalium en magnesium. De balans is dan verstoort door een tekort aan zout of vocht wat krampen kan geven.

Er zijn ook medicijnen die als bijwerking krampen kunnen veroorzaken. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van uw medicijn.

Hoe kun je kramp in de voet verhelpen?

Wanneer een spier verstijft door kramp wil dat zeggen dat alle vezels van de spier in elkaar geschoven zijn, ofwel aangespannen zijn. Het is zaak om ontspanning te bewerkstelliggen.

Zit de kramp in de tenen, leg dan een handdoek om de tenen en voer langzaam de trekkracht op door aan de uiteinden van de handdoek te trekken. Is de kramp elders in de voet aanwezig, zet de voet dan recht op de grond en breng langzaam het gewicht op de voet met kramp. Let op, wanneer er te snel gerekt wordt zou er een spierscheuring kunnen ontstaan.

Voorkomen van kramp

Draag geschikte schoenen voor het doel waarvoor je ze nodig hebt, sport of algemene verrichtingen. Zorg voor een goede pasvorm en trek de veters niet strakker aan dan nodig is, zodat er geen beknelling kan plaatsvinden. Drink voldoende tijdens het sporten, het liefst een isotone sportdrank. Dit vult na transpiratie de mineralen in je lichaam aan.

Bij veel mensen gaan de voeten in de loop van het leven doorzakken, dit geeft een verhoogde belasting op de voetspieren. In dit geval kunnen ondersteunende zolen een uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetkrampen? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu