Grotere kans op peesproblemen
Mijn eerste blog over de overgang uit 2020 is veel gelezen en heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan opletten hoe vaak het geslacht (vrouw), leeftijd (50-60 jaar) en specifieke voetproblemen (peesklachten) voorkomt in de praktijk.
Ik heb gemerkt dat er vaak een link is tussen deze factoren en vandaar een nieuwe blog over peesklachten bij vrouwen in en na de overgang.
In dit artikel
In dit artikel leest u over de overgang (menopauze) en de peesproblemen die hiervan het gevolg kunnen zijn. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:
Pezen, banden en slijmbeurzen
Pezen zijn de uiteinden van een spier welke aanhechten op het bot. Pezen brengen kracht over van de spieren op de botten en moeten elastischer zijn dan de gewrichtsbanden (ligamenten). Het hormoon oestrogeen zorgt voor de elasticiteit van de pezen. Dit is de reden dat vrouwen over het algemeen soepeler zijn dan mannen. Oestrogeen is een belangrijk onderdeel voor de opbouw van collageen, wat belangrijk is voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen.
In de overgang neemt het hormoon oestrogeen af en worden de pezen en ligamenten stugger, dit maakt de kans op peesproblemen groter. Bij het ouder worden neemt de spiermassa en daarmee de spierkracht af, dit zorgt ervoor dat de belastbaarheid van de pezen ook afneemt. Daarnaast zorgt oestrogeen ook voor de elasticiteit van de botten en neemt in de overgang dus ook de kans op osteoporose toe.
Wanneer pezen stugger worden en meer aan de botten trekken is de kans op slijmbeursontstekingen groter. Een slijmbeursontsteking bij de achillespees is een veel gezien probleem in de praktijk. Hoewel er vaak aan een slijmbeursontsteking wordt gedacht blijkt het in de praktijk vaak een aanhechtingsprobleem te zijn van de pezen op het bot.
Peesklachten in de praktijk
In de praktijk kunnen stuggere pezen door afname van oestrogeen tot de volgende peesklachten leiden:
- Peesplaatklachten (hielspoor)
- Achillespeesklachten
- Klachten van de achterste scheenbeenspier (tibialis posterior)
- Slijmbeursklachten
Wat kunt u zelf doen?
Zorg dat uw spiermassa en flexibiliteit intact blijft, blijf daarom vooral:
- Bewegen
- Wandelen
- Fietsen
- Tuinieren
- Zwemmen
- Yogaën
Bewegen heeft invloed op uw botten en gewrichten. Ze blijven hierdoor langer sterk en soepel. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op het geestelijk welzijn! De Gezondheidsraad geeft in haar beweegrichtlijnen het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Daarnaast is het verstandig om twee keer per week spier versterkende oefeningen en balansoefeningen uit te voeren.
Tips voor voldoende beweging
Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de overgangsklachten. Graag geven wij u hierbij de volgende tips:
- Bewegen is niet moeilijk wanneer het onderdeel is van uw dagelijkse routine. Op die manier houd u het langer vol en kost het minder tijd.
- Luister goed naar uw lichaam. Pijn is een signaal van uw lichaam, negeer dat niet.
- Zorg voor voldoende ontspanning. Stress heeft een negatieve invloed op uw welzijn.
Wat kunnen wij voor u doen?
Bij klachten aan pezen, gewrichten, moeite of pijn bij bewegen of beperking van uw mobiliteit kunt u terecht bij onze Podozorgers. De podotherapeuten en registerpodologen van Podozorg luisteren naar uw klachten of beperkingen, onderzoeken de klacht en stellen samen met u een behandelplan op. Het geven van adviezen, verwijzen naar collega’s zoals een fysio- of oefentherapeut behoort ook tot het behandelplan.
Vind een praktijk
Ervaart u problemen of pijn aan uw voeten neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.
Bronnen
Bij het schrijven van dit artikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:
- De Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
- Van ‘t Veld, M (2021). Overgang van top tot teen. Uitgeverij Lucht BV
- Leblanc, D. R., Schneider, M., Angele, P., Vollmer, G., & Docheva, D. (2017). The effect of estrogen on tendon and ligament metabolism and function. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 172, 106-116.
- Cowan, R. M., Ganderton, C. L., Cook, J., Semciw, A. I., Long, D. M., & Pizzari, T. (2022). Does menopausal hormone therapy, exercise, or both improve pain and function in postmenopausal women with greater trochanteric pain syndrome? A 2× 2 factorial randomized clinical trial. The American Journal of Sports Medicine, 50(2), 515-525.
- vrouwenindeovergang.nl