Aderontsteking komt relatief veel voor
Eén op de duizend mensen heeft er ooit last van
Reden genoeg om er iets meer over te weten! De circulatie van het bloed in ons lichaam wordt mogelijk gemaakt door ons hart, dat er voor zorgt dat het bloed wordt rondgepompt. Slagaderen (=arteriën) voeren het bloed van het hart af en aderen (=venen) brengen het bloed weer terug naar het hart. Aderontsteking (flebitis) is een plaatselijke ontsteking van de vaatwand van een oppervlakkig gelegen ader. Deze oppervlakkige aderen lopen net onder de huid. Meestal komt de aderontsteking voor in het been, soms echter in de arm. Wanneer er zich een stolsel hecht aan de ontstekingsplaats, dan is er sprake van een tromboflebitis. Als het lichaam probeert dit stolsel op te ruimen, zorgt dit voor verschijnselen van ontsteking: een rode, warme, gezwollen en pijnlijke plek.
Oorzaken van een aderontsteking
Vaak wordt een aderontsteking in het been veroorzaakt door spataderen, waarbij de bloedstroom moeilijker of trager verloopt. Het kan echter ook optreden door een trauma (vallen/stoten) of andere oorzaken. Bij een aderontsteking is een dikke, stugge streng van enkele centimeters in het verloop van de ader te zien. Ook het weefsel rondom deze locatie is vaak rood en gezwollen. De ontsteking hoeft dus niets met bacteriën te maken te hebben.
Diagnose en behandeling
De diagnose moet gesteld worden door een medisch specialist. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende / pijnstillende / bloedverdunnende medicatie, steunkous, beweegadvies en verdwijnt vaak binnen een paar dagen zonder complicaties. Als de symptomen van aderontsteking echter niet worden behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden en wekenlang pijn veroorzaken. Zonder behandeling bestaat zelfs het risico op trombose en eventueel longembolie.
Hoe voorkomt u een aderontsteking?
Voorkomen is beter dan genezen, daarom hierbij tips voor het dagelijks leven om aderontsteking te voorkomen:
- Voldoende drinken
- Stoppen met roken
- Niet te lang zitten of staan
- Voetoefeningen doen
- Compressiekousen dragen bij spataderen
- Spataderen laten behandelen
Vind een praktijk
Heeft u last van een aderontsteking? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.