Over therapiezolen

Op maat gemaakte inlegzolen

Therapiezolen worden speciaal voor uw voet op maat gemaakt. Het doel van een therapiezool is om uw voet- en houdingsklacht te verhelpen, te voorkomen of te verminderen. Om dit te bereiken moeten de zolen aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn verschilt per voetklacht. Zo zijn er therapiezolen die een bepaald deel van de voet ontlasten of therapiezolen die extra steun geven. Daarnaast zijn er zolen die de vorm van de voet corrigeren of bepaalde functies van de voet compenseren. Door de hoogteverschillen in de therapiezool en door te werken met hardere en zachtere materialen, heeft de zool precies het juiste effect op uw voet.

Geschikte schoenen voor therapiezolen

De schoen waarin u de therapiezool draagt bepaalt mede het effect van de zool. De keuze voor een schoen is geheel afhankelijk van uw voetklacht en uw voettype. Bij verkeerde schoenen is de therapiezool veel minder effectief.

Het merk of de prijs van een schoen zegt niet altijd of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Meestal heeft een geschikte schoen voor therapiezolen de onderstaande kenmerken:

Pasvorm

Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.

Stijfheid van de zool

Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.

Stevige hiel

De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.

Hakhoogte

Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.

De bodem

Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.

Maatwerk

Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.

Wennen aan therapiezolen

Gaat u voor het eerst op maat gemaakte therapiezolen dragen? Dan kunt u in het begin spierpijn krijgen en voelen uw voeten moe aan. In dit geval is het verstandig om het gebruik van de zolen geleidelijk aan op te bouwen. Het is belangrijk dat uw voeten wennen aan de vernieuwde stand van de voet.

Als u na twee weken nog steeds niet goed op de therapiezolen kunt lopen of als u pijnklachten krijgt door het dragen van de zolen, dan is het verstandig een vervroegde afspraak te maken voor controle.

Controle van de therapiezolen

U komt ongeveer vier tot zes weken nadat u de therapiezolen heeft ontvangen terug voor controle. Onze podologen kijken dan of de zolen goed werken en of er onderdelen bijgesteld moeten worden. Meestal wordt er nog een tweede paar therapiezolen bijbesteld voor schoenen met bijvoorbeeld een andere pasvorm.

Therapiezolen worden vaak intensief gedragen en kunnen daarom slijten. Het is verstandig om één keer per jaar op controle te komen, zodat de zool het juiste effect behoudt.

Dragen van de therapiezolen

Hoe lang u de therapiezolen moet dragen is volledig afhankelijk van de klacht waar u de zool voor draagt. Soms hoeft u de therapiezool slechts een korte tijd te dragen. In andere gevallen is het beter altijd therapiezolen te blijven dragen. U krijgt bij Podozorg Sassenheim duidelijk advies over het dragen van de therapiezolen.

Praktische informatie:

Levering

Nadat de podoloog de zolen bij u heeft aangemeten, worden deze in de werkplaats gemaakt en naar uw huisadres gestuurd. Dit duurt ongeveer 2 werkweken. Het pakketje past door de brievenbus.

Onderhoud

Steunzolen kunnen onprettig gaan ruiken. In dat geval is wassen met reinigingsalcohol de oplossing. Ook kunt u het bekledingsmateriaal van de zool periodiek laten vervangen. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u deze over het algemeen gewoon afnemen met een beetje water en een doekje. Wel is het zo dat hoe vaker u het leren dek wast met water, hoe harder het leer op den duur wordt. Wanneer uw therapiezool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.

Vergoeding

Therapiezolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.